3 gode råd til en sundere tarm

Kost for tarmene

Kost for tarmene

 

Hvad er tarmen for et organ?

Tarmen et sted hvor der lever mere end 50 Billioner bakterier.  Langt størstedelen af bakterierne er til, for at hjælpe eller beskytte tarmen. Den fordøjer din mad og optager alle de gode sager fra maden og sender det videre ud i systemet. Tarmen består af flere dele. 12 finger tarmen (navet kommer af, at den er 12 fingre tyk), tyndtarmen som har en længde på 6 meter og til sidst tyktarmen som har en længe på 1,5 meter som er det sidste stop for maden, inden det ryger i toilettet. Hele tarmsystemet er yderest kompleks, og måske en af de organer vi tager for gode.

Så læs med hvordan man ifølge 3 gode råd, giver tarmen de bedste forudsætninger for at fungere optimalt og bidrage til et godt helbred.

 

Hvad kan man gøre for at hjælpe de gode bakterier?

Spis frugt og grønt
– Der er masser af sunde og gode fibre i grønsager og frugt. Det er med til at skabe balance i tarmen, og det giver tarmen noget at arbejde med. Andet fiberrigt kost kan være rygbrød, knækbrød eller nødder.

Være aktiv og drik vand
– At være fysik aktiv er altid godt, men det hjælper også på fordøjelsen. Når man så også indtager 1 til 2 liter vand, hjælper man kroppen med at skille sig af med de dårlige bakterier. Man formindsker også risikoen for forstoppelse.

Spis varieret og brug sund fornuft
– Man skal ikke kun spise grønt og leve af rygbrød. Kroppen har brug for mange forskellige ting for at fungere. Man må stadig godt spise nutella eller en pose slik, så længe det ikke er hver dag eller i store mængder. En anden god kost man kan leve efter er den antiinflammatoriske kost.

Kost for tarmene

 

Hvorfor er overstående så godt for tarmen?

Det skyldes at tarmen bruger fibrene fra grøntsagerne og kernerne til at få de dårlige bakterier med ud af tarmene. Fibrene gør også at man får en mere normal afføring. Hvis man lever efter overstående råd, betyder det ikke, at man immun overfor problemer med maven. Mere at man giver tarmsystemet de bedste forudsætninger for at håndtere de forskellige problemer der kan opstå.

Men hvad gør man så, når der opstår problemer?

Man kan starte med at være mere opmærksom på om man lever efter de 3 overstående punkter. Disse hjælper nemlig med at få kroppen mere i balance. Yderligere kan man drikke sveskejuice som hjælper mod forstoppelse eller en irriteret tarm, hvis dette er problemet. Man kan også spise sveskegrød eller rene svesker som også hjælper på maven. Dertil er fibre vigtige for at opretholde en normal tarmflora.

Et andet alternativ er at drikke te. Te med ingefær og gurkemeje er ekstrem god for tarmene. Te hjælper på fordøjelsen og sikrer et bedre tarmsystem. Det er godt at drikke dagligt og skaber den gode balance. Læs mere om te i denne te guide.

 

Te guide

Dog skal understreges, at hvis man har langvarige problemer eller større smerter skal man kontakte egen læge.