Alternativ træning: Så meget forbrænder du som rytter

Mange mener at ”man bare sidder på hesten” og at ridning ikke er en sport som kræver kondition og muskler. Derfor har vi undersøgt, hvor sund ridning og omgang i stalden i virkeligheden er. Som en del af omgangen med hesten gør man en masse andre ting end blot at ride. Dette er bl.a. at muge ud, give hesten hø, vand og foder, trække til og fra folden osv. Dette er alt sammen noget der tæller som motion, hvilket er muskelopbyggende og forbedrer konditionen – hvilket forbrænder kalorier.

Du forbrænder selvom du hviler

Under hvile har vi det som kaldes det basale stofskifte eller hvilestofskiftet, som fortæller antallet af kalorier kroppen, bruger på at sig i live. Man finder sit basale stofskifte ved at gange sin nuværende kropsvægt med 20 kalorier som kvinde og 25 kalorier som mand.

Dermed forbrænder en kvinde på 70 kilo 1400 kalorier og en mand på 90 kg 2250 kalorier ved at lave ingenting en hel dag.

Så mange kalorier forbrænder du under ridning

I gennemsnit forbrænder du omkring 300 kalorier i timen ved at ride dressur. Dette tager udgangspunkt i en normal træning som indebærer både skridt, trav og galop. Dette svarer altså næsten til at du spiller fodbold i en time.

 

Ved springning forbrænder man lidt mindre end ved dressur. Forskellen skyldes formentlig at der i springning er mange pauser og intensiteten varierer meget, mens dressuren op imod 40-45% af tiden består af en ensartet motion som er over middel. Dog er man som springrytter alligevel oppe på omkring 300 kalorier i timen ved et normalt træningspas med opvarmning, skridtpauser og nogle runder på springbanen. Springrytterne har ligeledes den fordel at de ofte sætter spring op på banen inden træning, og fjerner dem igen efter træning. Hvis man bruger omkring 20 minutter på dette er det tilsvarende 20 minutters crossfit. Dermed kan man tilføje 125 kalorier til de 300.

 

Hvor meget forbrænder et man på en dag i stalden?

Muge ud: 422 kalorier pr. time

Give hø: 563 kalorier pr. time

Strigle hesten: 422 kalorier pr. time

Ride i skridt: 176 kalorier pr. time

Ride i trav: 457 kalorier pr. time

Ride i galop: 548 kalorier pr. time

 

Dermed ved vi nu, at selvom du laver ingenting forbrænder du stadig kalorier. Hvis formålet er vægttab, bør du have i tankerne hvad og hvor meget du indtager, samt være opmærksom på at få motion. Dette kunne for eksempel være ridning, som kan være en måde at forbrænde mange kalorier samtidig med at man har det sjovt og er sammen med dyr. En dag i stalden kan hurtigt løbe op i over 800 forbrændte kalorier.

Har du mod på ridningen, så kan du finde alt du skal bruge til hest og rytter her.

Kroppens forbrænding

Bliv meget klogere på kroppens forbrænding i videoen herunder: