Værd at vide om børns ernæring

I dette indlæg hjælper vi dig som forældre til at få en bedre og dybere forståelse af, hvad dit barn har brug for at opnå en tilfredsstillende ernæring, idet det sommetider kan være svært for forældre at danne sig et overblik over.

Energi

Det er meget vigtigt, at børn får den rigtige ernæringen igennem de første år. Dette skyldes, at børn har er meget stort energibehov for, at de kan vokse og udvikle sig optimalt. Børn har desuden stor fysisk aktivitet, hvorfor energien har en stor betydning. Hvis barnet oplever underernæring kan det få alvorlige konsekvenser for væksten, hvilket vil sige, at barnet bliver mindre end det burde. Derfor skal du som forældre være opmærksom på, at dit barn skal have større mængder mad en voksne før at deres energibehov bliver opfyldt.

ernaering-boern-tips

Fedt

Fedt er meget betydningfuldt i forhold til at opfylde dit barns energi behov. Faktisk er fedt den bedste kilde til at give dit barn energi, hvorfor det er vigtigt, at du som forældre inddrager fedt i dit barns måltider. Fedt kan særligt være vigtigt for børn, som ikke er god til at indtage meget mad i løbet af dagen. Der findes to forskellige typer af fedt, som kaldes umættet fedt og mættet fedt. Det umættet fedt betegnes som det “gode fedt”, som findes inden for planteområdet. Det kan for eksempel være oliver (rapsolie, solsikkeolie mm.), fed fisk (laks, makrel mm.), nødder (jordnødder, valnødder mm.). Modsat betegnet det mættet fedt som det “dårlige fedt”, der findes indenfor dyrenes verden og er i modsætning af umættet fedt usundt. Mættet fedt kan for eksempel være ost, mælk, yoghurt, smør, margarine osv.

Proteiner

I forhold til de proteiner, som dit barn har brug for, skal du ikke være bekymret. Når først dit barn får opfyldt sit energibehov igennem måltiderne, så får barnet som oftest også protein nok. Dog skal du være opmærksom på, at varierer kosten for dit barn og inddrage mad som ikke er for proteinfattigt såsom Budget saftevand og bananer.  Derimod skal du istedet inddrage fødevarer som for eksempel kød, mælk og æg, da de indeholder store mængder af proteiner.

Disse oplistet punkter er vigtige at have i baghovedet, når du laver måltider til barn, så barnet opnår en tilfredsstillende ernæring. Hermed vil dit barn udvikle sig i den rigtige retning.

 

ernaering-boern

 

Hvis du har udfordringer med at dit barn ikke er begejstret for sund mad, så læs blogindlægget

Inspiration til sunde madpakker til børn