Rødvin – 10 grunde til at drikke et glas om dagen

 

Et godt glas rødvin har aldrig skadet nogen, eller har det? Rødvin er danskernes favorit vin, og mange mener at rødvin er flydende medicin. Hvorfor skulle jesus ellers lave vand om til rødvin?

Studier viser, at rødvin er sundt for tarmene, immunforsvaret og modvirker en række forskellige kræftsygdomme.

Rødvin indeholder danskernes yndlingsstof, alkohol. Alkohol er på listen over WHO’s kræftfremkaldende stoffer, så hvordan kan det være at rødvin menes at være sundt? Skal du drikke rødvin eller lade helt være?

Senere i indlægget afdækker vi netop dette spørgsmål.

Fordele ved rødvin

Er alkohol (u)sundt?

Alkohol – det klinger ikke altid med en positiv klang, når du hører ordet. Men alkohol er faktisk sundt for kroppen, ganske vist kun i moderate mængder. Mange forskere mener at alkohol har en positiv virkning på hjertekarsygdomme. Forskning har vist, at alkoholen i vin går ind og påvirker HDL-kolesterolet som er det gode kolesterol.  

Men det er vigtigt at der lægges vægt på ordene ‘moderate mængder.’ For alkohol er på WHO’s liste over kræftfremkaldende stoffer og det er altså ikke sundt bare at pøle en bag-in-box ned i tide og utide. 

Drik et glas om dagen og ikke 2 flasker i weekenden

Mange holder sig helt fra vin i hverdagene, mens der ryger en flaske ned fredag og lørdag. Men er det overhovedet sundt?

Ifølge Iform.dk er der en sammenhæng mellem, at drikke meget alkohol på en gang, og en række sygdomme. Med andre ord har det vist sig, at dem som har et alkoholindtag som er jævnt har en lavere dødelighed og øget sundhed i deres hverdag.

Fun fact #1

Tager vi et kig på alkoholvanerne i norden er Norge det land som har flest som drikker meget alkohol over en kort periode men island er gode til at fordele deres alkoholindtag over flere dage.

Danskerne drikker i gennemsnit alkohol 2,5 gange om ugen, mens lande som Finland og sverige drikker alkohol op imod 1,6 gange om ugen.

Hvorfor er rødvin (måske) sundt?

Rødvin er lavet på druer. Druer er rige på antioxidanter som resveratrol og proanthocyanidiner, og det er netop ved disse antioxidanter vi finder de sundhedsmæssige fordele ved rødvin. 

Proanthocyanidiner reducere oxidativ stress i kroppen. Derudover hjælper denne antioxidant også med forebyggelse af hjertesygdomme samt kræft. 

Resveratrol sidder i druernes skal. Resveratrol er den antioxidant, som mange mener giver den største sundhedsmæssige fordel. Det skyldes, at resveratrol menes at bekæmpe betændelse og blodstørkning samt reducere risikoen for hjertesygdomme og kræft. 

Fun fact #2

Studier viser, at resveratrol kan få forsøgsdyr til at leve længere. Mon dette også virker på mennesker?

Rødvin indeholder desværre en ret lav mængde af resveratrol. For at opnå den tilsvarende mængde der anvendes i dyreforsøg, vil du være nødsaget til at drikke flere flasker om dagen.

Uanset hvor godt du kan lide rødvin, så kan dette bestemt ikke af indlysende årsager anbefales. 

Hvor meget må jeg drikke?

Konklusionen er derfor, at du gerne må drikke vin i små mængder fordelt ud over alle ugens dage. Det er altså i høj grad vigtigt at du drikker vin som er lavet af højkvalitetsdruer, da det øger mængden af de gode antioxidanter.

Find din rødvin her, så sikre du dig at du får den bedste rødvin med stor kvalitet.