Disse japanere bliver 90+ år | Tips til et længere liv

Vidste du godt, at det sted i verden hvor folk har den højeste forventede levealder er Japan? Ikke hele Japan, men helt sydpå ligger der en lille ø-gruppe. Øerne med den høje levealder er kaldet Okinawa.

Okinawa Prefecture - Wikipedia

 

Okinawa er bedre kendt som asiens Hawaii, øen er kendt for sine høje temperaturer, lækre strand og høje bølger. Hvad mange ikke ved er at beboerne på øen er de sundeste mennesker i verden (målt på levealder). For hver 100.000 beboere på Okinawa, har over 68 mennesker en alder over 100. Samtidig er den forventede levealder 90 år for kvinder, og lidt lavere for mænd.

Men hvordan kan det være at lige præcis denne befolkning lever så længe? I dagens Danmark har vi mange opfattelser af hvad det vil sige at være sund, nogen siger at sundhed måles på vægten, andre på hvor stærk du ser ud i spejlet.

 

 

 

Gratis lagerfoto af åben, ærlig, behagelig

I dag, der måler vi det på levealder. Som mange danske sundhedsentusisatser får at høre, så skal der protein til hvert måltid, rigelig med grøntsager og ikke så mange kulhydrater. Dette er ikke tilfældet for øboerne i det sydlige Japan. De har en meget anderledes tilgang til dagens kost. På Okinawa er den traditionelle diæt bestående af 1 primær energikilde; Nemlig kulhydrater. Dette kan lyde meget skræmmende for den traditionelle fitnesstræner, men måler du på alder alene, så må der være fakta bag påstanden.

En uges mad på Okinawa kan sagtens bestå af op til 80% kulhydrater og 15% grøntsager. De resterende 5% vil oftest bestå af hvid fisk eller en sjælden grisekotelet. Og kulhydraterne er ikke bare hvilken som helst slags, den foretrukne spise på øen er nemlig søde kartofler, de suppleres med en ordentlig skovlfuld bønner og ris. Dertil vil du typisk få dagens friske grøntsager, og et lille stykke fisk. Som hovedregel er diæten ca. 10:1 i kulhydrater og protein.

 

Modsat resten af Japan, så indtager befolkningen på Okinawa stort set ikke suppe. Mens suppe i resten af Japan er noget du får til alle måltider på dagen, så er det ikke en normal spise på øen. Derimod er der en helt bestemt te som menes at hjælpe med den lange levetid. Det er nemlig grøn Jasmin-te. Denne grønne te er kendt for at have mange multivitaminer. Dette menes også at have en positiv effekt på helbredet.

Fænomenet med de sunde japanere er der også blevet forsket i verden over. Mange forskere har forsøgt sig med et højt indtag af kulhydrater, og lavt indtag af protein. Og stort set alle har set deres forsøgsdyr have en længere levetid end dem med normal kost. Så der er måske alligevel noget om snakken, når vi siger at dette folkefærd, er det sundeste i verden.

 

For andre sjove fakta om Japan, så besøg hjemmesiden http://www.stærkenudler.dk