3 SUNDE GRUNDE TIL AT SPISE AVOCADO

Avocado forbindes ofte som en af hovedingredienserne til fastfood, som tortillas eller chips i form af guacamole. Alle er samtidig enige i at fastfood ikke er godt for os, men analysere man udelukkende avocadoen, er det faktisk en af de sundeste eksotiske frugter man overhovedet kan spise.

Den første årsag til dette er avocadoens energiindhold. En avocado indeholder per 100gram; 15gram fedt, 9gram kulhydrat og 2gram protein. Det gør derved avocadoen til den frugt med det højeste indhold af fedt, og det er da også her at den første årsag skal findes. For avocadoen har et yderst lavt indhold af det mættet fedt, og dens fedt består på den måde næsten udelukkende af de fedtstoffer vi gerne vil have. Det gode fedt er blandt andet med til at:

  • Mindske risikoen for hjertekarsygdomme og pludseligt hjertestop.
  • Mindske ”det dårlige” LDL kolesterol, mens det bidrager til at øge ”det gode” HDL kolesterol.
  • Mindske blodtrykket.
  • Forhindre uregelmæssig hjerterytme.

Den anden årsag til at du bør spise mere avocado, er frugtens høje indhold af vitaminer, og heraf især vitamin B6 og K. Vitamin B6 optages i tyndtarmen, og bidrager primært til et normalfungerende immunforsvar og dannelsen af antistoffer, hvor Vitamin K spiller en afgørende rolle i den komplicerede proces der hjælper blod med at størkne, også kaldet koagulation. Derudover hjælper vitamin K også til med opbygningen af forskellige livsvigtige aminosyrer, såsom aminosyrerne glutamat og osteokalcin.

Den tredje og sidste årsag til at du bør spise mere avocado, er mest henvendt til mænd, da den kan være med til at mindske risikoen for prostatakræft. En undersøgelse fra University of Californien fulgte i perioden 1986-2010 4.577 mænd, efter de havde fået diagnosticeret ikke-metastatisk prostatacancer. Resultaterne viste, at de mænd der udskiftede 10 % af deres kulhydrater og fedt fra dyr med fedt fra planter, som f.eks. avocado, havde en 29 % lavere risiko for dødelig prostatakræft, og en 26 % mindre risiko for en pludselig død uden årsag.

Avocadoer er dog prismæssigt ikke den billigste frugt man kan finde i supermarkedernes frugtafdeling. Derfor kan der både være en del penge at spare, men også sjov at hente ved at opdrætte sit eget avocadotræ. Klik her, hvis du nemt og hurtigt har lyst til at se, hvordan dette kan gøres til prisen af blot en enkelt avocado.