Laver du disse 5 kostfejl, når du har trænet?

TræningDer bliver flere  og flere onlineshops, der sælger protein og kostadditiver. Du kan også finde disse produkter i de fleste supermarkeder, Matas og på Apoteket. Samtidig bliver der markant flere steder online, hvor du kan købe disse produkter. Med andre ord så er kost industrien nærmest eksploderet de sidste år. De fleste af disse produkter kan tilføje et gedigent kost tilskud, som din krop kan få gavn af. DOG… er det ikke alle typer af træning, der passer lige godt til alle kosttilskud.

Træningseksperten, Rob Danoff, D.O., der også er specialist i idrætsmedicin udtaler:

“If you exercised first thing in the morning before breakfast, then of course you need to eat something, but if you’ve eaten a meal during the last four to six hours, you really don’t need food right after a light or moderate workout.”

Det betyder med andre ord, at når du har spist kort før du har trænet, så har din krop ikke brug for diverse kosttilskud. Hvis du har trænet i mere end en time med høj effekt, så kan de være et supplement, men de er ikke en nødvendighed.

Er du i tvivl, hvorvidt du spiser korrekt efter træning? Så tjek disse myter:

1.Gå protein-amok

Det er en sejlivet myte, at du skal gå amok i protein pulver. Så længe du får tilstrækkeligt protein til dagligt, behøver det ikke være lige efter din træning. Rob Danoff anbefaler at du får 30 gram protein per måltid. Der er ingen grund til indtage hele dit protein indtag på een gang.

 

2.Vin er godt

Det er ligeledes en myte, at et eller to glas vin efter en træning er godt. Der er alkohol i vin (Surprise, surprise), som har en temmelig uhensigtsmæssig evne til at forstyrre din krops evne til at regenerere muskler og kroppens evne til at restituere. Et enkelt, lille glas vin skader som sådan ikke, men det har heller ikke nogen gavnlig effekt.

3.Du kan spise hvad du vil

Når du træner, kan du spise alt det du vil. Du forbrænder jo mere end du indtager. På nogle punkter er det korrekt, men ofte glemmer vi iforhold til, hvad der er belejligt, fortæller kostekspert, Jenna Braddock:

”Bare fordi jeg løb fem kilometer i forgårs, så kan jeg give den fuld gas til frokost idag“ Det lyder måske ikke lige frem som rocket science, men det er I højere grad et spørgsmål om, HVAD du spiser og i mindre grad, hvor meget. (og JO – kvantum har også indflydelse på resultatet. ”Ofte så sker der et kognitivt kiks, så du tror, at du kan frit kan spise mættede fedt syrer, blot fordi du har trænet. Smør, olie og andet fedt, er i unaturligt store mængder rigtigt skidt for din krop. Færdig bearbejdet med er rigtigt skidt for din krop. Når mange personer træner, virker det til, at de tror de får ”Carte Blanche” til at gå amok i usund mad. På denne måde får træningen den modsatte effekt,” fortæller Jenna Braddock.

 

4.Sukker er skidt efter et træningspas

”Når du har haft et intens eller semiintens træningspas, hvor du har ydet I mere end en time, så har din krop brug for de gode sukkerarter”, fortæller Nancy Cohen, Ph.D., i ved University of Massachusetts, Amherst.

”De gode sukkerarter som typisk findes i frugt og grøntsager er de optimale kilder til føromtalte sukkerkilder”, fortæller Cohen. Ifølge Cohen skal du cirka indtage 1 gram frugtsukker per kilo kropsvægt – gerne inden for en time efter endt træning. Er du i snack humør kan du eventuelt lave en frugt smoothie.

 

5. Det er ikke vigtigt at drikke vand lige efter endt træning

Ifølge International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism, (IJNEM) så sveder løbere og cyklister næsten 50% af deres vandreserver ud, når de træner. Selv en mindre hård træningssession, hvor du ikke umiddelbart får følelsen af, at du sveder specielt meget, kan der forsvinde store mængder af væske. Lyder det sært? Prøv at veje dig lige før og lige efter du har trænet. Ofte er der tale om adskillige hundreder af gram, og nogle gange endda op til flere kilo. En god fingerregel er ifølge (IJNEM), at du skal drikke tilsvarende mængde vand, der er forsvundet i løbet af træningen.

I de tilfælde hvor du sveder mere end et kilo ud, er det i særdeleshed vigtigt, at du indtager væske relativt hurtigt. Ofte vil du ifølge IJNEM ellers kunne opleve symptomer på mild eller kraftig dehydrering (kvalme, svimmelhed, koncentrationsbesvær og/eller hovedpine)