Ny måde at tabe dig på

Hvad er en fedmeballon?

Ordet “fedmeballon” har indfundet sig i det danske sprog i løbet af de seneste år. De færreste ved, hvad det betyder, og hvad en fedmeballon egentlig er. Vi hjælper dig med at give svaret og stiller skarpt på, hvad fedmeballonen kan, og hvorfor den kan være brugbar. Læs med her, hvis du vil blive klogere.

 

Hvad dækker en fedmeballon over?

Ordet “fedmeballon” er opstået i forbindelse med en ny metode, som handler om at hjælpe overvægtige mennesker med at tabe sig. Metoden indebærer, at man kan anlægge en ballon inde i mavesækken på overvægtige mennesker. Denne ballon har fået navnet fedmeballon. Metoden er derfor grunden til, at begrebet “fedmeballon” overhovedet er opstået.

maveballon 2

Kan hjælpe overvægtige med et vægttab

Fedmeballonen lægges ind i mavesækken, så mavesækken ikke har så meget plads som før. Derfor vil patienter, der har gjort brug af ballonen føle en grad af varig mæthed. Mætheden resulterer i, at patienterne ikke spiser så meget, og så taber de sig som resultat af fedmeballonen. Indtil videre er det dog kun meget få klinikker, der tilbyder behandlingen. En ballon koster mellem 20.000-30.000 danske kroner, og der ydes ikke tilskud.

Skal ses som en hjælp på vejen

En af fordelene ved fedmeballonen er, at den ikke er permanent. Den er blot et skub i den rigtige retning mod et sundere og bedre liv. Ballonen fjernes igen efter 6-12 måneder alt afhængigt af, hvilken type af ballon der er anvendt. Når ballonen er fjernet skulle en ny livsstil med sundere og mindre kost have indfundet sig, som derved kan fortsætte uden ballonen. Derfor er det vigtigt, at der selv gøres en indsats i form af sund kost og motion for at få det optimale ud af ballonen. Der vil oftest følge en diætist kostplan med i behandlingen.

overvaegt

Fedmeballonen monteres uden kirurgisk indgreb

Metoden har fået opmærksomhed, fordi det er den hidtil eneste metode, hvor der ikke skal anvendes kirurgiske indgreb for at bekæmpe fedme. Ballonen indføres i maven ved hjælp af et endoskop med kamera. Hvis der ikke observeres noget unormalt, føres ballonen ned i munden, gennem spiserøret og ned i maven. Inde i maven fyldes ballonen med en steril saltvandsopløsning gennem et påfyldningsrør. Dernæst fjernes røret, og ballonen ligger frit i maven. Når ballonen skal fjernes igen, foregår det på samme måde som ved indførelsen.

Kan alle få indført en maveballon?

Fedmeballonen tilbydes til alle, der har en BMI på 27 eller derover. Den er aktuel for folk, der har brug for at tabe mellem 10-30 kg. Derfor er den ikke for alle mennesker. Der er blot et par kilo for meget på sidebenene, er der ingen grund til at få en fedmeballon indført. Ballonen er et alternativ til behandling, før risici ved kirurgiske indgreb tages.

overvaegt2

Er der ingen bivirkninger eller fare ved at få indført en fedmeballon?

Fedmeballonen ses som en mindre farlig behandling end kirurgiske indgreb. Alligevel kan der være bivirkninger i forbindelse med indførelsen. Ballonen vil med største sandsynlighed forårsage kvalme og opkastning i de første dage efter indførelsen. I den forbindelse får du medicin mod disse bivirkninger. Dertil er der en meget lille risiko for, at ballonen kan springe. I tilfælde af dette har lægen placeret et farvestof, der gør dit urin farvet. Derfor er det nemt at opdage, hvis det skulle ske. Her vil ballonen blive fjernet med det samme.